pexels mypointofview 575444662 25070800

Blefaroplastia: soluția pentru cearcăne și pleoape căzute

Blefaroplastia reprezintă o soluție eficientă și relativ simplă pentru cei care doresc să-și îmbunătățească aspectul ochilor și să scape de semnele oboselii și îmbătrânirii. În majoritatea cazurilor, pacienții supuși unei blefaroplastii obțin rezultate remarcabile și de o creștere semnificativă a calității vieții.

Ce este blefaroplastia?

Blefaroplastia este o intervenție chirurgicală care vizează îmbunătățirea aspectului pleoapelor superioare și inferioare, prin eliminarea excesului de piele, grăsime și mușchi. Procedura este efectuată sub anestezie locală sau generală, în funcție de complexitatea cazului și preferințele pacientului.

Când este recomandată și care sunt beneficiile procedurii?

Principalele indicații pentru blefaroplastie includ:

– excesul de piele care poate afecta vederea periferică;

– pleoapele superioare sau inferioare căzute;

– cearcăne pronunțate și pungi sub ochi;

– un aspect general obosit și îmbătrânit al ochilor.

Beneficiile procedurii sunt atât de ordin estetic, cât și funcțional. Blefaroplastia, din punct de vedere funcțional, poate îmbunătăți câmpul vizual și reduce disconfortul ocular. Eliminarea excesului de piele și grăsime de pe pleoapele superioare și inferioare, ce conferă ochilor un aspect mai tânăr și mai energic, reprezintă principalul avantaj estetic. Îmbunătățirile estetice aduse de blefaroplastie pot conduce la o creștere a încrederii în sine și a satisfacției personale privind aspectul fizic.

Cum se desfășoară procedura?

Intervenția de blefaroplastie începe cu realizarea unor incizii precise în pliurile naturale ale pleoapelor, prin care medicul chirurg va îndepărta sau repoziționa grăsimea și excesul de piele. În cazurile în care există o cantitate semnificativă de grăsime sub pleoapele inferioare, se poate recurge la o tehnică transconjunctivală, ce presupune realizarea inciziei pe partea internă a pleoapei, adică pe conjunctivă (se vor evita astfel inciziile externe).

Recuperarea postoperatorie

Perioada de recuperare după blefaroplastie variază de la pacient la pacient, însă majoritatea se pot aștepta la o vindecare completă în aproximativ 10-14 zile. Umflăturile și vânătăile sunt comune în primele zile postoperatorii, dar pot fi gestionate prin aplicarea unor comprese reci și prin administrarea medicamentelor prescrise de către medic. Rezultatele finale devin vizibile după câteva săptămâni.

Riscuri și complicații

Blefaroplastia, împreună cu implantul mamar (procedura de augmentare mamară) și liposucția sunt cele mai efectuate intervenții chirurgicale estetice. În prezent, atât blefaroplastia, cât și majoritatea celorlalte intervenții chirurgicale estetice, sunt în general lipsite de riscuri, cu condiția respectării, de către pacient, a tuturor indicațiilor pre și postoperatorii. În cazul blefaroplastiei, riscurile asociate includ:

– infecție și sângerare;

– reacții adverse la anestezic;

– vânătăi și umflături;

– uscăciunea ochilor;

– vedere dublă sau încețoșată;

– asimetria pleoapelor;

– dificultăți la închiderea ochilor;

– posibilitatea formării unor cicatrici vizibile.