1844

Cum ne pot îmbolnăvi deșeurile periculoase

Deșeurile periculoase reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea umană și pentru mediu. Acestea includ substanțe chimice toxice, materiale radioactive, deșeuri biologice, produse farmaceutice, și multe altele. 

Tipuri de deșeuri periculoase

Deșeurile periculoase pot fi clasificate în mai multe categorii, fiecare cu propriile sale riscuri și efecte asupra sănătății. Printre acestea se numără:

Deșeuri chimice toxice

Deșeurile chimice includ o gamă largă de substanțe, de la produsele de curățenie casnice până la substanțe industriale. Printre acestea se numără:

 • Solvenți și vopsele: Acestea pot provoca probleme respiratorii și iritații ale pielii.
 • Pesticide: Utilizate în agricultură, pot contamina apa și solul, afectând sănătatea umană prin consumul de alimente și apă contaminată.
 • Produse de curățenie: Multe produse de curățenie casnice conțin substanțe chimice care pot fi toxice dacă sunt inhalate sau ingerate accidental.

Materiale radioactive

Materialele radioactive sunt utilizate în diverse domenii, inclusiv în medicină și industrie. Expunerea la radiații poate avea efecte severe asupra sănătății, inclusiv:

 • Cancer: Radiațiile ionizante sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a provoca mutații genetice și cancer.
 • Probleme de fertilitate: Expunerea la radiații poate afecta funcția reproductivă.
 • Tulburări neurologice: Radiațiile pot deteriora țesutul nervos, ducând la probleme cognitive și motorii.

Deșeuri biologice

Deșeurile biologice provin în principal din spitale, laboratoare și instalații de cercetare. Acestea includ:

 • Aparate medicale contaminate: Aghiile, bisturiile și alte instrumente pot transmite boli infecțioase.
 • Țesuturi umane: Pot fi surse de agenți patogeni periculoși.

Deșeuri farmaceutice

Medicamentele expirate sau aruncate necorespunzător pot contamina mediul, având efecte negative asupra sănătății umane:

 • Rezistența la antibiotice: Medicamentele antibiotice pot contribui la dezvoltarea bacteriilor rezistente.
 • Contaminarea apei: Substanțele active din medicamente pot afecta fauna acvatică și, indirect, sănătatea umană prin lanțul trofic.

Deșeuri industriale

Deșeurile industriale includ reziduuri de la procesele de producție, care pot conține metale grele și alte substanțe toxice:

 • Metale grele: Plumbul, mercurul și cadmiul sunt extrem de toxice și pot cauza probleme neurologice și de dezvoltare.
 • Compuși organici volatili (COV): Aceștia pot provoca probleme respiratorii și afectări ale ficatului și rinichilor.

Efectele deșeurilor periculoase asupra sănătății

Expunerea la deșeurile periculoase poate avea o gamă largă de efecte asupra sănătății umane, motiv pentru care este necesar să se facă o colectare de deșeuri responsabilă. Efectele depind de tipul deșeului, de modul de expunere (inhalare, ingestie, contact cu pielea) și de durata expunerii.

 • Probleme respiratorii: Substanțele chimice toxice, cum ar fi solvenții și COV, pot provoca iritații ale căilor respiratorii, tuse cronică și astm. Inhalarea particulelor toxice poate duce la boli pulmonare obstructive cronice (BPOC) și alte afecțiuni grave.
 • Alergii și iritații: Contactul cu anumite substanțe chimice poate cauza reacții alergice severe, dermatite și iritații ale pielii. Aceste probleme sunt frecvente în cazul persoanelor care lucrează cu produse de curățenie sau pesticide.
 • Efecte cancerigene: Multe deșeuri periculoase conțin substanțe cancerigene cunoscute, cum ar fi benzenul, azbestul și radonul. Expunerea pe termen lung la aceste substanțe poate crește riscul de a dezvolta diferite tipuri de cancer, inclusiv cancer pulmonar, hepatic și de piele.
 • Probleme neurologice: Metalele grele, cum ar fi mercurul și plumbul, pot afecta sistemul nervos central și periferic, ducând la tulburări cognitive, probleme de dezvoltare la copii și tulburări motorii. Expunerea la aceste substanțe este deosebit de periculoasă pentru copii, ale căror sisteme nervoase sunt în curs de dezvoltare.
 • Probleme de fertilitate și dezvoltare: Materialele radioactive și anumite substanțe chimice pot afecta funcția reproductivă, ducând la infertilitate, avorturi spontane și malformații congenitale. Femeile gravide și copiii sunt deosebit de vulnerabili la aceste efecte.

Sursele de expunere la deșeuri periculoase

Expunerea la deșeurile periculoase poate avea loc în diverse moduri și locații:

 • Mediul înconjurător: Contaminarea solului și a apei cu deșeuri periculoase poate afecta sănătatea umană prin consumul de apă și alimente contaminate. Pesticidele și metalele grele din sol pot fi absorbite de plante și, ulterior, ingerate de animale și oameni.
 • Locul de muncă: Muncitorii din industrie, agricultură și sectorul medical sunt expuși zilnic la diverse tipuri de deșeuri periculoase. Utilizarea echipamentului de protecție adecvat și respectarea normelor de securitate la locul de muncă sunt esențiale pentru a reduce riscurile.
 • Locuința: Produsele de curățenie, vopselele și medicamentele expirate pot reprezenta surse de expunere la deșeuri periculoase în locuință. Este important să manipulăm și să eliminăm corespunzător aceste produse pentru a preveni intoxicațiile accidentale.
 • Transportul și eliminarea deșeurilor: Manipularea și transportul deșeurilor periculoase trebuie să respecte reglementările stricte pentru a preveni accidentele și contaminările. Eliminarea necorespunzătoare a acestor deșeuri poate duce la contaminarea mediului și expunerea populației la substanțe toxice.

Exemple concrete de dezastre ecologice

Exemple concrete de dezastre ecologice

Sursa foto

Pentru a ilustra efectele deșeurilor periculoase asupra sănătății și mediului, vom aminti câteva evenimente:

 • Contaminarea din Love Canal, SUA

Love Canal, un cartier din Niagara Falls, New York, a devenit cunoscut la sfârșitul anilor 1970 pentru contaminarea gravă cu substanțe chimice toxice. 

În anii 1940 și 1950, o companie chimică a depozitat mii de tone de deșeuri chimice într-un canal abandonat. În anii 1960, canalul a fost acoperit și zona a fost dezvoltată pentru locuințe și o școală. Până la sfârșitul anilor 1970, rezidenții au început să raporteze probleme de sănătate, inclusiv nașteri premature, malformații congenitale și o rată crescută a cancerului. 

În cele din urmă, guvernul a evacuat peste 800 de familii și a declarat zona ca fiind un sit de decontaminare.

 • Accidentul nuclear de la Cernobîl, Ucraina

Accidentul nuclear de la Cernobîl din 1986 a eliberat cantități masive de radiații în atmosferă, afectând milioane de oameni din Ucraina, Belarus și alte țări din Europa. 

Expunerea la radiații a cauzat un val de cancer tiroidian, în special la copii, și alte probleme grave de sănătate. Zona din jurul centralei nucleare rămâne nelocuită și extrem de periculoasă.

 • Otrăvirea cu mercur din Minamata, Japonia

În anii 1950, locuitorii din Minamata, Japonia, au început să manifeste simptome neurologice grave, inclusiv pierderea coordonării și probleme mentale severe. 

S-a descoperit că aceste simptome erau cauzate de otrăvirea cu mercur provenit din apele reziduale deversate de o fabrică de produse chimice în Golful Minamata. Mii de oameni au fost afectați și au murit din cauza acestei poluări.

Deșeurile periculoase reprezintă o amenințare gravă și omniprezentă pentru sănătatea umană și pentru mediul înconjurător. Diversele tipuri de deșeuri – chimice, radioactive, biologice, farmaceutice și industriale – pot provoca o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv cancer, boli respiratorii, probleme neurologice și efecte asupra reproducerii și dezvoltării.

Pentru a combate aceste pericole, este esențial să adoptăm măsuri de prevenție riguroase, inclusiv gestionarea corectă a deșeurilor, utilizarea echipamentului de protecție personală, educația publicului și implementarea unor reglementări stricte. 

Exemplele precum Love Canal, Cernobîl și Minamata ilustrează gravitatea și amploarea efectelor pe care deșeurile periculoase le pot avea asupra comunităților și mediului.