Tulburările anxioase au o frecvență în continuă creștere în populație. Stările de anxietate pot apărea în orice moment și sunt asociate cu o avalanșă de gânduri și emoții copleșitoare. Disconfortul dat de anxietate afectează calitatea vieții și poate influența chiar și desfășurarea activităților zilnice. Înțelegerea cauzelor care contribuie la apariția acestor stări reprezintă primul pas pentru ameliorarea lor.
Citește în continuare și descoperă cum să recunoști anxietatea și ce metode poți aplica pentru a găsi echilibrul în viața ta.
Cum se manifestă anxietatea?
Anxietatea este caracterizată de o varietate de manifestări, care diferă pentru fiecare persoană. Este important de menționat că anxietatea poate afecta atât starea psihică, cât și cea fizică. De aceea, impactul pe care îl are asupra vieții cotidiene este semnificativ.
Poți recunoaște o tulburare de anxietate prin observarea următoarelor:
- stare de neliniște;
- îngrijorare constantă;
- sentimentul de frică;
- dificultăți de concentrare;
- iritabilitate;
- oboseală;
- diminuarea atenției;
- sentimentul că pierzi controlul.
Anxietatea se manifestă și prin semne și simptome fizice, precum sunt:
- tahicardie (accelerarea ritmului cardiac, palpitații);
- senzația de sufocare;
- tremur;
- transpirație excesivă;
- tulburări gastro-intestinale, neuro-musculare;
- tensiune musculară.
Terapia cognitiv comportamentală
Recunoașterea și acceptarea faptului că te confrunți cu anxietatea este un pas curajos și important. Pentru identificarea corectă a stărilor pe care le experimentezi poți cere ajutorul unui specialist (psiholog, psihoterapeut). În funcție de recomandările acestuia, poți opta pentru sesiuni individuale sau pentru terapia in grup.
În cadrul terapiei, poți afla care este cauza stărilor tale de anxietate, dar și cum poți să le gestionezi eficient. Dacă optezi pentru sesiuni individuale, toată atenția terapeutului este canalizată asupra ta. În schimb, alegerea terapiei de grup îți oferă suport social și un loc în care poți învăța din experiențele celorlalți membri. Ambele forme de terapie prezintă beneficii, iar alegerea uneia dintre ele sau chiar a amândurora este indicat a se face sub îndrumarea unui psiholog.
Tehnici de relaxare
Relaxarea este esențială pentru o bună funcționare a organismului. Există mai multe tehnici de relaxare, care pot contribui la ameliorarea anxietății. Printre acestea se află:
- meditația;
- exercițiile de relaxare musculară progresivă;
- tehnicile de respirație;
- exercițiile de imagerie dirijată.
Toate aceste metode le poți încerca sub ghidajul terapeutului. Acesta îți explică ce presupune fiecare tehnică și cum te poate ajuta. Suplimentar, poți opta și pentru câteva sesiuni de yoga sau acupunctură.
Medicamente
În situațiile în care emoțiile pe care le simți au o intensitate prea mare, care te împiedică să-ți desfășori normal activitățile zilnice, poate fi util administrarea unui tratament anxietate. Medicul psihiatru este cel responsabil pentru prescrierea medicamentelor necesare. Respectă indicațiile acestuia și dozele recomandate.
Medicamentele pentru anxietate sunt utile pentru ameliorarea simptomelor neplăcute date de aceasta, dar ele nu tratează tulburările anxioase, indiferent de natura lor. De aceea, este indicat să cauți îndrumarea unui psiholog cu experiență. Bineînțeles, tratamentul medicamentos poate fi administrat și concomitent cu desfășurarea terapiei, iar când nu mai este necesar, este indicată întreruperea acestuia sub supravegherea medicului psihiatru.
Acceptă stările pe care le experimentezi și nu te învinovăți pentru ceea ce simți. Fii blând cu tine și înțelege că anxietatea este o stare normală. Însă, dacă simți că emoțiile te copleșesc, consultă un psiholog și descoperă împreună cu acesta ce metode funcționează pentru tine pentru tratarea anxietății. Ai încredere în propriile forțe și sigur vei dobândi abilitățile necesare pentru gestionarea eficientă a anxietății.
Sursa foto: Unsplash