close up female pours drops red eye has conjuctivitis glaucoma bad eyesight pain eyes pain treatment concept woman cures red blood eye

De ce se sparg vasele de sânge la ochi?

Vasele de sânge sparte la nivelul ochilor pot fi o experiență neașteptată și, uneori, înspăimântătoare pentru cei care le experimentează. Acest fenomen poate apărea fără avertisment și poate fi însoțit de aspectul roșu caracteristic al ochilor, care poate părea destul de dramatic. 

Cu toate acestea, vasele de sânge sparte la nivelul ochilor nu sunt întotdeauna semnul unei probleme grave de sănătate și pot fi cauzate de o serie de factori diferiți.

Din ce cauze se sparg vasele de sânge la ochi?

Din ce cauze se sparg vasele de sânge la ochi?

Sursa foto

Vasele de sânge sparte la nivelul ochilor, cunoscute și sub denumirea de hemoragii subconjunctivale sau sângerări subconjunctivale, sunt de obicei rezultatul unei ruperi a vaselor mici de sânge situate sub conjunctiva (membrana exterioară a ochiului). 

Acest fenomen poate avea mai multe cauze, iar majoritatea dintre ele nu sunt grave. Iată câteva dintre cele mai comune cauze ale vaselor de sânge sparte la ochi:

 • Traumatisme oculare minore: O lovitură ușoară la nivelul ochiului, frecarea excesivă sau presiunea asupra ochilor pot provoca ruperea vaselor de sânge subconjunctivale. De obicei, aceasta se întâmplă în timpul activităților zilnice și este numită și „ochi sângeriu”.
 • Expunerea la factori de mediu: Expunerea la vânt puternic, aer uscat, lumina soarelui sau la fum de tutun poate irita ochii și poate duce la ruperea vaselor de sânge.
 • Presiunea crescută a sângelui: Hipertensiunea arterială sau eforturile fizice intense pot crește presiunea în vasele de sânge, ceea ce poate determina ruperea acestora la nivelul ochilor.
 • Tuse sau strănut puternic: În timpul unei tuse severe sau a unui strănut puternic, presiunea rapidă în zona capului poate duce la ruperea vaselor de sânge.
 • Utilizarea medicamentelor anticoagulante: Pacienții care iau medicamente anticoagulante, precum aspirina sau warfarina, pot avea un risc mai mare de sângerări subconjunctivale, deoarece aceste medicamente subțiază sângele.
 • Boli ale sângelui: Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi trombocitopenia (scăderea numărului de trombocite) sau tulburările de coagulare, pot face ca vasele de sânge să devină mai fragile și mai susceptibile la sângerări.
 • Factori genetici: Unii oameni pot fi predispuși genetic să dezvolte vase de sânge fragile în ochi, ceea ce poate face să apară sângerări subconjunctivale fără cauze evidente.

Tratarea vaselor de sânge sparte la ochi 

Tratamentul vaselor de sânge sparte la ochi depinde de cauza subiacentă și de severitatea hemoragiei. În majoritatea cazurilor, vasele de sânge sparte în ochi se vindecă de la sine în câteva zile sau săptămâni, fără necesitatea unui tratament specific. 

Cu toate acestea, există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a accelera vindecarea și pentru a reduce disconfortul asociat:

 • Comprese reci: Aplicarea de comprese reci (pachete cu gheață înfășurate într-un șervețel) pe ochi timp de aproximativ 15 minute, de mai multe ori pe zi, poate ajuta la reducerea umflăturii și a disconfortului.
 • Evitați factorii de exacerbare: Încercați să evitați factorii care pot agrava vasele de sânge sparte la ochi, cum ar fi expunerea la fum de tutun, aerul uscat sau lumina soarelui. Utilizarea ochelarilor de soare poate proteja ochii de razele UV.
 • Evitați activități solicitante: Evitați eforturile fizice intense sau orice activitate care implică ridicarea greutăților și strănuturile puternice, care pot crește presiunea în ochi și agrava hemoragia.
 • Medicamente antiinflamatoare: Dacă aveți disconfort sau senzație de corp străin în ochi, puteți lua antiinflamatoare non-steroidiene (AINS), sub formă de picături sau tablete, conform indicațiilor medicului sau farmacistului. Aceste medicamente pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii.
 • Vizite regulate la oftalmolog: Dacă aveți vase de sânge sparte la ochi frecvente sau dacă sunt însoțite de alte probleme oculare, consultați un oftalmolog pentru o evaluare amănunțită și pentru a exclude afecțiuni oculare subiacente.

În cazuri rare, când vasele de sânge sparte la ochi sunt cauzate de probleme medicale subiacente sau de utilizarea de medicamente anticoagulante, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un tratament specific pentru cauza subiacentă.

Prevenirea acestor vase de a se sparge 

Prevenirea acestor vase de a se sparge 

Sursa foto

Prevenirea ruperii vaselor de sânge la nivelul ochilor poate fi dificilă, deoarece această problemă poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv genetici și accidentali. Cu toate acestea, există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce riscul de a dezvolta vase de sânge sparte la ochi:

 • Protejați ochii de traume: Evitați orice activități sau obiecte care ar putea să lovească sau să traumatizeze ochii. Purtați ochelari de protecție atunci când efectuați activități care implică riscul de a primi lovituri sau obiecte străine în ochi.
 • Mențineți o tensiune arterială sănătoasă: Un control regulat al tensiunii arteriale și menținerea acesteia în limite normale pot ajuta la prevenirea ruperii vaselor de sânge la nivelul ochilor, în special în cazul hipertensiunii arteriale.
 • Evitați eforturile fizice excesive: Evitați ridicarea greutăților mari sau exercițiile fizice foarte intense, care pot crește presiunea în cap și în ochi.
 • Protejați ochii de factorii de mediu: Utilizați ochelari de soare pentru a proteja ochii de razele ultraviolete ale soarelui și de alte factori de mediu iritanți, cum ar fi vântul sau aerul uscat.
 • Mențineți o dietă sănătoasă: Consumul de alimente bogate în vitamine și antioxidanți, cum ar fi vitamina C și vitamina E, poate contribui la sănătatea vasculară generală și poate reduce riscul de sângerări în ochi.
 • Evitați fumatul: Fumatul poate crește riscul de afecțiuni oculare și poate agrava iritația ochilor. Renunțarea la fumat poate ajuta la protejarea ochilor și la menținerea vaselor de sânge sănătoase.
 • Evitați frecarea ochilor: Frecarea excesivă a ochilor poate provoca ruperea vaselor de sânge subconjunctivale. Încercați să evitați această obișnuință.
 • Controlul alergiilor: Dacă sunteți predispus la alergii, menținerea lor sub control poate ajuta la prevenirea iritației ochilor și la reducerea riscului de rupere a vaselor de sânge.
 • Monitorizați utilizarea medicamentelor: Dacă luați medicamente anticoagulante sau antiplachetare, discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile potențiale și despre modul de control al acestora.
 • Programați vizite regulate la oftalmolog: Vizitele la oftalmolog pentru un control regulat pot ajuta la depistarea precoce a oricăror probleme oculare și la evaluarea riscului de vase de sânge sparte la nivelul ochilor.

Prevenirea ruperii vaselor de sânge la nivelul ochilor poate fi o sarcină dificilă, având în vedere varietatea de factori care pot contribui la acest fenomen. Cu toate acestea, urmând câteva măsuri simple și luând în considerare factorii de risc specifici, puteți reduce probabilitatea apariției vaselor de sânge sparte în ochi.