Osteoartrita genunchiului, cunoscută și sub denumirea de boală degenerativă a articulațiilor genunchiului, este de obicei rezultatul uzurii și al pierderii progresive a cartilajului articular. Această afecțiune este mai frecvent întâlnită în cazul persoanelor vârstnice (peste 60 de ani) și este de două tipuri: osteoartrită primară și secundară. Boala poate interfera grav cu calitatea vieții, motiv pentru care este important să fie tratată și gestionată corespunzător, în vederea ameliorării simptomelor.
Tratamente eficiente împotriva osteoartritei genunchiului
Osteoartrita primară este o afecțiune articulară fără niciun motiv aparent subiacent, în timp ce osteoartrita secundară este consecința fie a unei concentrații anormale de forță în articulație, ca în cauzele post-traumatice, fie a cartilajului articular anormal, cum ar fi artrita reumatoidă. Osteoartrita este de obicei o boală progresivă care poate duce în cele din urmă la dizabilitate și la necesitatea unei operații de proteza pentru genunchi.
Intensitatea simptomelor poate varia de la un pacient la altul, iar în funcție de această intensitate medicul va stabili un tratament pentru îmbunătățirea calității vieții, dar și pentru tratarea cauzelor bolii.
Cunoscută și sub numele de gonartroza (artroza genunchi), boala are o rată de progresie care variază. Astfel, tratamentul începe cu metode conservatoare și progresează la opțiuni de tratament chirurgical atunci când primele etape eșuează. Medicamentele pot ajuta la încetinirea progresiei bolii și la împiedicarea dezvoltării altor afecțiuni inflamatorii, însă în cazurile mai severe poate fi nevoie de intervenție chirurgicală.
Variantele nechirurgicale de tratament includ: educarea pacientului pentru a înțelege care sunt factorii de risc, modificarea activităților obișnuite dacă este cazul, fizioterapie, pierdere în greutate (obezitatea este principala cauză a bolilor de genunchi), tratamente pe bază de medicamente antiinflamatoare, infiltrații cu acid hialuronic.
Operația de proteză de genunchi este o ultimă variantă pe care medicul chirurg o va lua în calcul atunci când cartilajul trebuie neapărat să fie înlocuit.
Beneficii ale tratării osteoartritei genunchiului
Pacienții care se confruntă cu gonartroză nu reușesc să mai ducă la îndeplinire sarcinile obișnuite. Pentru mulți dintre aceștia va fi dificil chiar și să urce sau să coboare scările ori să facă mișcări altădată absolut normale și ușoare pentru ei. Prin tratarea osteoartritei genunchiului sub supravegherea unui medic de încredere, nu numai că vei gestiona eficient boala, dar vei ameliora durerea care poate să fie chiar și foarte intensă.
În timp, cu recuperarea corespunzătoare, vei putea să te întorci la activitățile obișnuite sau în sala de sport pentru a-ți relua rutina. Factorul determinant pentru a reveni la activitatea fizică de dinaintea afecțiunii este specialistul pe mâna căruia te lași. Alege un medic profesionist, specialist în gonartroza genunchiului, care te va ghida pe tot parcursul procesului de vindecare și recuperare, în baza unui plan de tratament personalizat.